Cultus tript de zomer weg
nieuws
woensdag 03 augustus 2011 01:09
Met het waanzinnig psychedelische festival Yellowstock en het 14 jarige bestaan van Orange Factory in het vooruitzicht, roept Cultus augustus uit tot geestverruimende maand van het jaar. We vuren de komende weken met de regelmaat van de klok psychedelische parels op je af, verzieken je geest met boeken die al lang verboden moesten zijn en houden je op de hoogte van de nieuwe golf psych films die je al lang gezien hebt. Kwestie van de zomer toch op een prettige manier door te komen zonder zonlicht. We starten - naar goede gewoonte enkele dagen te laat - de maand met een preview van wat komen zal.
 
De redactie voelde het stiekem al komen: watervoorzieningen en andere onbewaakte drankjes werden door de nieuwe hoofdredacteur gespiced met allerhande nooit eerder gehoorde maar legale 2c-varianten. Spijtig genoeg reageert de gemiddelde mens niet zo bijster positief op een onvoorziene bewustzijnsverandering en verblijft het merendeel van de redactie nu achter glas in gesloten instellingen. 1 procent van de mensheid functioneert echter wel op psychedelica en gelukkig wordt die kleine minderheid productiever dan ooit tevoren. We probeerden voor de weinige lezers die ons nog resten orde op zaken te stellen in de shitload aan notities die de hoofdredacteur na vele kleurrijke nachten op onze bureau dropte en konden er het volgende uit opmaken:
 
Samenvatting Redactievergadering 1 augustus 2011

De bedoeling is dat we deze maand een resem artiesten behandelen die de psychedelica hoog in het vaandel dragen. We onderscheidden uit het gekrabbel - naast vele anderen onleesbare bandnamen - Wooden Shjips, Prince Rama, Handsome Furs,  Radio Moscow, RotoR, Thee Oh Sees en The Feeling of Love - al kunnen we niet echt met zekerheid zeggen dat die laatste daadwerkelijk een band is of gewoon een opstoot van liefde geproduceerd door malfunctionerende receptoren in z'n geflipte brein. Ook de goeie ouwe maar nooit vergeten garage van Count Five herleeft de laatste jaren door de vingers van Ty Segall, die trouwens veel lekkerder swingde in de tijd van z'n Epsilons, en Kurt Vile, die op zijn beurt voor z'n soloavontuur het mooie weer maakte bij de War On Drugs ("Goddammit, I love the War on Drugs" klinkt ineens wél aanvaardbaar uit de mond van onze oppertripper). Geen van voorgaande soloartiesten worden behandeld, wel de begindagen en hun eerste fragiele stappen in de wereld van muziek. Voor de rest: Psych, garage, folk, kraut, electronica, goa, tek…. Je kan het zo gek niet bedenken, wij zullen het behandelen.

Cultus blijft natuurlijk een cultuursite en onze geesten staan ondertussen open voor alles. Verplichte dooplectuur en cultschrijvers met een verknipte geest zullen vanzelfsprekend de revue passeren. We gooien de deuren van de perceptie open (Huxley) en gaan zelfs een stapje verder door op zoek te gaan naar een derde verstand (Burroughs en Gysin).  Ook onze contreien doen het niet slecht op psychedelica: We halen Henri Michaux, de Waalse poëet die duchtig experimenteerde met drugs, en herwaarderen Peter Ten Hoopen, de Hollandse auteur die Amsterdam in de jaren '60 van de eerste LSD voorzag en een reis maakte naar - hoe kan het ook anders - India. We schrijven een ode aan Alexander Shulgin's PHIKAL en THIKAL en als er nog tijd rest of er toevallig een redacteur blijft hangen, knallen we nog even door met Leary, McKenna en Castaneda, drie scheefgetripte maar niet minder interessante individuen die psychedelica wel heel serieus namen.

Het oog wil natuurljk ook wat. Met de Belgische natte zomer in gedachte - en dan denken we niet aan de gewillige kutjes van tentsletjes maar aan de niet meer weg te denken regen - werpen we een blik op enkele bijzondere recente en lang vergeten films. Natuurlijk heb je ze al lang gezien, maar wie nog niet naar geiten staarde of dromen zag gemanipuleerd worden, zal nog grote ogen trekken van de voorbije psychedelische golf in de wereld van de cinema. 

Dan rest ons alleen nog dit: "Cultus is not responsible for harm done by - or to - readers on psychedelics."
 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Nieuws