SkaGeN herneemt Deurdedeurdeur: ‘Een komedie met een grote hoek af’ PDF Afdrukken E-mail
door Christophe van Eysendyck   
donderdag 12 februari 2009 17:17

Deurdedeurdeur is een herwerking van de farce Noises off uit 1982 van Michael Frayn door het gezelschap SkaGeN. De voorstelling vertelt het verhaal van een gezelschap dat op tournee gaat met hun stuk.

Uiteraard lopen er zowel op als naast de scène allerlei zaken fout. Het kost de personages dan ook heel wat kunst- en vliegwerk om de voorstelling te brengen ‘comme il faut’. Wij vroegen acteur Mathijs Scheepers waarom SkaGeN net nu hun deurenkomedie herneemt.  


Scheepers:  Wel, in de eerste plaats vroeg het Toneelhuis ons om een stuk te spelen tijdens het Antwerpse Kleppers festival. Aangezien Deurdedeurdeur een heel succesvol stuk was dat het heel goed doet bij het publiek dachten we meteen daaraan.
Bovendien is het voor ons een heel leuk stuk om te spelen. Het is een deurenkomedie maar met een hoek af. “En plus” is het  een mooie gelegenheid om dit stuk voor het publiek van het Toneelhuis, dat ons nog niet echt kent, te hernemen.

 

 

Is het niet moeilijk om een stuk in een stuk te spelen?


Neen, dat vind ik er net het leuke aan. In een gewone deurenkomedie zie je enkel wat er op de scène gebeurt. Bij ons zie je dat in het eerste bedrijf. In het tweede krijgt het publiek te zien wat er achter de coulissen gebeurt. In het derde deel zie je dan de voorstelling op het einde van de tournee.


Je hebt ook veel voor televisie gewerkt in Kinderen van de Windt en De smaak van De Keyser. Wat doe je het liefste: Op de planken staan of voor de camera?


Eigenlijk vind ik de afwisseling van de twee het leukste. Ik sta graag voor de camera en het is echt fantastisch om aan producties als ‘De smaak van De Keyser’ mee te kunnen werken. Maar als ik een tijdje voor televisie gewerkt heb dan mis ik het theater en wil ik echt graag terug op de planken staan en het publiek voelen. Wanneer ik lang voor theater speel vind ik het fijn om weer voor televisie te werken en terug voor de camera te staan. Maar de vrijheid van spelen die je hebt als je op toneel staat, de veel grotere speelruimte die je daar hebt, dat zijn dingen die ik niet zou willen missen. Maar het leukste vind ik dus de afwisseling van de twee eigenlijk. Ik heb ook wel de chance dat ik allebei kan doen. Dat ik de kans krijg om voor zowel televisie als theater te werken.Wat waren de reacties van het publiek op een jullie stuk bij eerdere voorstellingen?


Wel, we hebben zelden zoveel ongelooflijk positieve reacties gekregen als met dit stuk. En dat is toch wel een aangenaam gevoel, dat je de mensen ne schonen avond kunt geven. We kijken nu al uit naar nu zaterdag in den Bourla. De goesting is in ieder geval groot !

 

Dit interview werd oorspronkelijk afgenomen voor de Antwerpse Kleppers festivalkrant en blog.  

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer podium: