BOUND - een theaterproductie van vzw Noösfeer (****) PDF Afdrukken E-mail
door Stijn Theus   
maandag 30 juli 2012 15:20
 
 
Een tijdloze treinrit door het hart van elke hobo die in de voetstappen treedt van Jack Kerouac en met hem op zoek gaat naar de absolute vrijheid. Dàt is BOUND, het theaterstuk van vzw Noösfeer dat vorige week in première ging als testcase voor het internationale theaterfestival 'The Fringe' in Edinburgh. Cultus was erbij en zag dat het goed was - we hebben er voor de gelegenheid zelfs sterren voor gegeven.
Vader en zoon, twee hobo's op de dool door Amerika, nemen de dochter van hun laatste werkgever mee op een vluchtige reis in een goederenwagon. Beatnikstyle en met dezelfde lyrische gedrevenheid als de godfather van On The Road, proberen ze het begrip vrijheid te vangen in woorden en daden. De treinreis en de relaties tussen de drie hoofdpersonages slaan echter diepere sporen dan verwacht en onbeantwoorde vragen komen aan de oppervlakte drijven. Het concept vrijheid roept nieuwe vragen op en een gevoel van ontsnappen aan die vrijheid sluipt de goederenwagon binnen en laat iedereen individueel stilstaan bij z'n eigen beperkte visie op de dingen.
 
 

De Amerikaan Dylan Dougherty schreef met BOUND een stuk dat op zoek gaat naar de geest van Jack Kerouac en zijn zucht naar vrijheid. Het resultaat is niet alleen een lofzang op de onbezonnenheid van een verloren generatie, het biedt tevens een ontnuchterende kijk op thema's als liefde, escapisme en dronkemanspraat. Christoffel Hendrickx en Max Meukens vertaalden het script voor het podium en met de hulp van muzikant Dries Bongaerts en het decor van Sara Schelkens en de gebroeders Rob en Bern Bernaerts, die met metaal en hout de binnenkant van de vrachtwagon creëerden, is het een ijzersterke theaterproductie geworden van een groep jongelingen met potentieel. Eentje die je niet mag missen! O in dit geval, eentje die je niet had mogen missen. Op naar Edinburgh dus!
 
 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer podium: