Op Urban Safari in Doel PDF Afdrukken E-mail
door Stijn Theus   
donderdag 17 december 2009 08:26
Begin september moesten de laatste bewoners uit Doel vertrokken zijn. Slechts enkelen van de oorspronkelijke 900 inwoners houden zich nog halsstarrig vast aan de ruïnes van een vorig leven. Maar wat een ruïne lijkt in de ogen van een gewone burger, is een onbewerkt canvas voor de graffitikunstenaar. Doel is hét dorp geworden als je eens lekker wil genieten van urban art en graffiti. Terwijl de rest van Vlaanderen de kerstsfeer opsnuift met jenever en glühwein, vertrokken wij op urban safari naar Doel.

 

Er is verrassend veel leven in het centrum van Doel. Blinkende Vespa scooters van een clubje liefhebbers staan zij aan zij met de grotere gemotoriseerde tweewielers op de parking van Doel 5, het cafeetje in de dorpskern. We laten het bier en de warme chocomelk voor wat ze zijn en zoeken de eerste, met graffiti opgesmukte walls .

 

Een ‘Obama The Joker met crack en griffioen’ is het eerste imposante werk en ligt op nog geen 50 meter van het cafeetje. Het lijkt een samenwerking van voor ons nog onbekende artiesten, die dat waarschijnlijk ook zo willen houden. Dichter bij de dijk van de Schelde lacht een huis ons toe. De deur als mond, en twee ogen in elk raam van de voorgevel. Opnieuw een samenwerking, deze keer van Diederik Jeangout, Nils Bogaerts en Jelle Geudens, die voor het project KunstDoel het huis een gezicht hebben gegeven. Wat verder opnieuw gezichten, deze keer in elk raam. Innig tongzoenend of kijkend in de verte. Dit lijkt meer op een openluchtmuseum dan een verlaten dorpje dat klaarstaat voor de sloop.

 

Onze aandacht wordt getrokken door een sluis, dat vroeger het dorp moest beschermen bij stormvloed. Nu pinkt de poort een traantje weg, verdrietig voor het verdwijnen van haar beschermelingen. We moeten niet veel verder gaan om opnieuw bekeken te worden door wondere wezens. Na een tijd begin je in de doolhof van kleuren en vormen namen te ontdekken en worden verschillende stijlen herkenbaar. Roa tekent met veel zwart en wit beangstigend realistische dierenfiguren. Bue the Warrior, Ces53 en Lastplak zijn dan weer voor meer kleur en abstractere figuren. Hun tekeningen en walls kom je overal in het straatbeeld tegen en geven het dorp een hippe toets.

 

Er is niet veel meer dat Doel kan redden van de geplande ondergang, maar de verwachte begrafenissfeer wordt opgefleurd door verassende kunstwerken in alle kleuren. Nagenoeg alle werken zijn gemaakt in 2009, maar hoelang ze er nog zullen staan is onzeker. Het gedoemde dorpje is zeker een bezoekje waard, en is zelfs interessanter dan eender welk Vlaams dorpje van dezelfde omvang. Kerstmarkt of niet.

 

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer podium: