Art & hipster chicks op UNFINISHED THOUGHTS @ Kavka, 21/6/2011 PDF Afdrukken E-mail
door Dietsen De Man   
dinsdag 21 juni 2011 12:36
Liefhebbers van kunst, cultuur en muziek stroomden afgelopen vrijdag samen in Kavka voor UNFINISHED THOUGHTS, ons gepresenteerd door Unfinished Monkeys. Dit collectief van creatieve duizendpoten brengt voor de derde keer kunst en party samen onder de noemer 'Unfinished'. Dit keer gaat het dus over Unfinished Thoughts, of over hoe je je denken omzet in woord, geluid, beeld. Er is vandaag plaats voor fotografie, schilder- en tekenkunst, poëzie, video, muziek, en andere multimediale kunstvormen.

 

Een hele waaier aan artistieke uitingen dus, waartussen ik kiezen moet. Prioriteiten stellen, beslissingen nemen. Ik ben er vlug uit: eerst bier, dan kunst! Op weg naar de bar hoor ik in de muziekzaal Jeff Dulcet en D.D.D aan het werk. Ze draaien The Fugees, oerdegelijke hiphop. Een goed begin!

 

Met een verse pint in de hand besluit ik te beginnen bij de beeldende kunst. Op de knusse kunstexpo hangen enkele werken van jonge, lokale kunstenaars. Vooral de werken van Ruben Boeren en van Cazzimir Meulemans maken een indruk wanneer ik de tijd neem om ze op me in te laten werken. Laatsgenoemde komt even later binnen en begint luid boerend zijn overweldigend chaotische creatie bij te werken. This only adds to the charm. Check www.flickr.com/photos/cazylum en wees overdonderd.

 

Vervolgens trek ik naar de Barzaal, waar Cinemasacre aan het werk is. Het eerste wat me opvalt is de rustgevende ambientmuziek, die ervoor moet zorgen dat de mensen tot rust komen en de tijd nemen om het beeld aandachtiger te bekijken. Onder begeleiding van deze chillout projecteren ze gemanipuleerde dia's: achter elkaar, over elkaar, door elkaar... Deze kunstwerken werden micro gecreëerd en macro gepresenteerd. De micro dia's werden blanco beschilderd, of bestaande miniaturen werden bewerkt door erop te tekenen of te bevlekken. Vervolgens werden ze tientallen keren uitvergroot op een wit doek, macro. Erg ambachtelijk allemaal, maar in een tijdperk van digitale visuals is een analoog spektakel des te verfrissender.

 

In de muziekzaal, waar overigens ook continu visuals getoond worden op een scherm achter de DJ, hebben Clipslice, Daijobu & Specialist ondertussen hun ding gedaan. Hun set was vooral dubstep- en glitch-oriented, maar ook enkele breaks werden niet geschuwd. Ook op muziekaal vlak werd de pluraliteit van heel het gebeuren doorgetrokken. Doorheen de avond hoorde ik in de muziekzaal oldskool hiphop, Intelligent Dance Music (een - hoogst pretentieuze - verzamelnaam voor experimentele elektronische muziek), dub, jungle, dubstep, glitch, tekno en hardcore. Van zacht naar hard, ruw gezien.

 

Ook het publiek is divers, niet enkel qua leeftijd maar ook qua look. Wanneer ik rond me kijk zie ik tussen het publiek de art & hipster chicks met obligatoire coupe carré en zwartgeverfde pony, maar ook een hevig getatoeëerde kaalgeschoren gast in een breed trainingspak, die er op het eerste zicht uitziet alsof de binnenkant van een gevangeniscel hem niet vreemd is (later bleek het trouwens best een sympathiekerd te zijn). Zo'n diversiteit heb ik nog niet eerder gezien in Kavka.

 

Bij het buitenkomen van de muziekzaal spreek ik één van de organisatoren aan. Ik vraag naar het idee achter deze avond. "We willen jonge artiesten de kans te geven hun kunst te tonen.", vertelt Christoffel Hendrickx. "Daarnaast zijn we er van overtuigd dat er een publiek bestaat dat meer wil dan elk weekend onder invloed zijn op een dansfeest. Anderzijds bestaan er volgens ons mensen die de receptie tijdens een vernissage nogal droog vinden. We trachten hier een passend antwoord op te bieden. Het beste van beide werelden, zeg maar. Mensen die vaak uitgaan en veel met muziek bezig zijn, hebben misschien ook interesse in andere kunstvormen, maar ze worden er bijna nooit mee geconfronteerd. Wij willen een context creëren die vertrouwd aandoet, maar waarbinnen ze ook andere kunstvormen (dan muziek) kunnen leren kennen en appreciëren."

 

Een lovenswaardig initiatief, me dunkt.

 

 Nog enkele sites voor de meerwaardezoeker:

 

http://www.myspace.com/pgrobosto

www.unfinishedmonkeys.com

http://www.myspace.com/cordyceps_unilateralis

http://www.myspace.com/ketniesdcteksound

http://galacticgeometry.be/

http://www.rubenboeren.blogspot.com/

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer podium: